1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Заработи най-големия соларен парк на вода

Заработи най-големия соларен парк на вода

Съоръжението се състои от 165 хиляди слънчеви панели

40 мегавата електроенергия произвежда най-големият в света соларен парк, разположен върху водна повърхност. Съоръжението се намира в околностите на Пекин и е изградено в бивша открита мина за въглища.

Мястото не е избрано случайно, тъй като водата в новоизникналото езеро е силно минерализирана и е негодна както за пиене, нито за напояване, обясняват от държавната електрическа компания. Соларният парк заема площ колкото 120 футболни игрища и се състои от 165 хиляди слънчеви панели.

В процес на изграждане са още няколко подобни инсталации, които оползотворяват иначе неизползваеми площи. Освен, че по този начин се пести ценна за земеделието земя в пренаселената страна, водата охлажда соларните панели и ги предпазва от повреда при екстремно високи температури.

Китайските водни соларни паркове са най-новата инициатива на Пекин за преход към намаляване на вредните емисии. Доскоро страната беше един от най-големите замърсители на въздуха в света, но през последните няколко години се стреми към повече възобновяеми енергии. Последните три години в Китай са били най-горещите откакто се води статистика

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.