1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Земеделците от Великотърновско са против нивомерите

Земеделците от Великотърновско са против нивомерите

Нововъведенията предизвикаха огромно несъгласие от страна на транспортни фирми и земеделци

Земеделците от Великотърновско масово се обявяват против нововъведението да оборудват ведомствени бензиностанции с нивомери и системи за онлайн отчитане към Националната агенция по приходите.

Прибързано  решение. Така може да се обобщи желанието на държавата да контролира стриктно от началото на годината няколкото хиляди ведомствени бензиностанции. Нововъведенията предизвикаха огромно несъгласие от страна на транспортни фирми и земеделци, разполагащи с ведомствени бензиностанции. Досега те бяха освободени от задължението за традиционните бензиностанции да имат нивомери и да се отчитат онлайн към НАП. Затова и върху тях падаха основните подозрения за пласиране на контрабандно гориво без платен акциз и ДДС.

Проблемът е, че предложението е вкарано на второ четене без предварително обявяване и влиза в сила два работни дни по-късно, т.е. моментално. За този срок няма как хилядите обекти да купят, доставят и монтират уредите. При предишната кампания стана ясно, че монтирането на нивомери струва на всеки обект около 20 хил. лв. и още 1300 лв. на година за поддръжка. Конкретната разбивка показа, че уредите струват между 4 и 5 хил. евро без ДДС, още 2-3 хил. евро пък струва доставката и монтажът им. Припомняме ви, че на последното си заседание Парламентарната комисия по земеделие и храни подкрепи законопроекта, внесен от Румен Йончев за промяна в Закона за ДДС. Той предвижда да отпадне задължението на земеделските производители да монтират нивомерни и фискални устройства в собствените си бензиностанции, когато зареждат горива за собствени нужди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.