1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 1000 крачки за добро здраве

1000 крачки за добро здраве

Пътят не е дълъг, но е със сериозен наклон, който оставя туристите без дъх

1000 крачки за добро здраве. Това е разстоянието, което любителите на планинския туризъм трябва да изминат, за да стигнат до Пещера Снежанка край град Пещера. Наричана още „Перлата на Родопите”, красивата пещера е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Пътят от паркинга до пещерата не е дълъг, но е със сериозен наклон, който оставя туристите без дъх. Изкачвайки склона на Родопите, пред посетителите се появяват забавни мотивационни табели, които ги карат да се усмихнат, а и правят прехода да изглежда по-кратък.

В своите 145 метра дължина Снежанка е събрала всички форми на пещерни образувания. Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити и сталактони. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г. пр. н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена и отново открита през 1961 година от туристи.

Други любопитни факти за пещерата Снежанка вижте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автори: Д. Цветков, Д. Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.