1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 103-годишна екоелха за Кремъл

103-годишна екоелха за Кремъл

Нейната предшественица е била по-стара и по-висока

103-годишна елха, висока 28 метра, бе отсечена в горите около Можайск, за да краси Кремъл.
"Главната новогодишна елха" на Русия ще бъде поставена на специална бетонна конструкция на Съборния площад в Москва.
Древното дърво тържествено влезе през Спаската врата, която се отваря само веднъж на четири години в деня на встъпването в длъжност на президента.

За украсяването на елата ще бъдат необходими няколко дни, като са предвидени около 2000 играчки - топки, сребърни камбанки и червени панделки, както и гирлянди с цветовете на руското знаме.
Експерти от Кремъл подбрали дървото измежду много "кандидатки" от различни райони на Подмосковието, след което й поставили охрана.
То бе отсечено тържествено на 18 декември и вчера, след специална церемония, натоварено на огромен лесовоз, който я докара в Кремъл. Ескортираха го коли на пътна полиция, шофирани от дядомразовци.
На елата бе издаден и сертификат, че "е отгледана в екологично чиста гора при благоприятни метеорологични условия с любов и грижа", както и пътен лист, подписан от областния губернатор.
Трета година поред празничното дърво идва от Подмосковието, с което се възражда обичая от времето на Петър I, който взимал елхи само от Московска губерния. През 2005 и 2006 г. кремълските коледни дървета бяха от Великий Устюг, родината на руския Дядо Мраз.

Новогодишни елхи се издигат на Съборния площад в Кремъл от 1996 г. Традицията, датираща от дореволюционните времена, е възродена от президента Борис Елцин.

От 2001 до 2004 г. обаче бе невъзможно да се докара жива ела в Кремъл, защото силният студ не позволяваше на дървосекачите да работят и затрудняваше транспортирането./vesti.bg

 

 

Етикети елха, Кремъл
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.