1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 120 килограма змиорки от застрашения вид Anguilla задържаха митничари от отдел "Митническо разузнаване и разследване"

120 килограма змиорки от застрашения вид Anguilla задържаха митничари от отдел "Митническо разузнаване и разследване"

Змиорките са били доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма

120 килограма змиорки от застрашения вид Anguilla задържаха митничари от отдел "Митническо разузнаване и разследване" от Митница Аерогара София, съобщиха от Агенция "Митници", цитирани от vesti.bg.

При извършена проверка на пратка за износ са открити 6 колета, всеки от който съдържа по 4 контейнера с живи змиорки Anguilla. Екземплярите са с приблизителна дължина 7 - 8 см., в така наречената "стъклена фаза".

Животните са поставени в безводна среда, като в слузта във всяка от тарелките в контейнерите е поставен лед за охлаждане. Екземплярите са живи, което не съответства на декларираното "охладена риба, умъртвена за консумация".

Змиорките са защитени от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES и за тях се изисква съответния сертификат, какъвто не е бил представен.

Змиорките са били доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба и трябвало да ги транспортира до Филипините.

Змиорките спешно са предадени в Зоологическата градина в София и за случая е уведомено Министерството на околната среда и водите.

Припомняме ви, че в началото на седмицата при проверка на преминаващ през страната микробус със словашка регистрация, митничарите на Капитан Андреево се натъкнаха на различни видове папагали. Чрез некоректно попълнени документи нарушителите се опитвали да изнесат за съседна Турция хиляди вълнисти папагали, „корели”, „неразделки” и 55 бр. от рода Розела (Platycercus). Последните птици попадат в приложение II на международната конвенция CITES, регламентираща търговията със защитени видове.

Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.