1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 146 договора са подписани с млади фермери в област Шумен

146 договора са подписани с млади фермери в област Шумен

В региона има 1045 ферми, които не отговарят на европейските изисквания

Голям интерес към мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” се отчита в Шуменска област. От подадени 180 проекта към момента има подписани 146 договора. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в гр. Шумен, на която експерти разясниха пред повече от 80 земеделски производители как и кога може да се кандидатства по пет от мерките на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Към момента няма нито едно подадено заявление по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”  и мярка 142 „Създаване на организации на производителите”,  информираха още експертите на Министерство на земеделието и храните. Те даваха разяснения на земеделските стопани, които са ангажирани в сектор животновъдство, за това как да модернизират своите ферми.

В региона има 1045 ферми, които не отговарят на европейските изисквания. Важно е за стопаните с ферми от ІІ и ІІІ група да се възползват от възможностите да кандидатстват по мярка 121, за да изпълнят изискванията на Общността, подчертаха експертите. Те призоваха земеделските стопани да кандидатстват  по мярката, за да модернизират стопанствата си. В средата на годината, от 4 юли до 15 юли 2011 г., ще бъде отворен отново приемът на заявления.

Животновъдите с ферми І-ва категория за област Шумен са 137 с общо 4827 броя животни.  От ІІ-ра категория са регистрирани само 7 ферми с общо 101 крави. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 1038 с общ брой на животните 8066. От тях фермите с повече от 10 животни са 217 ферми с 3722 крави, информираха експертите.

В областта има 2 зони, който са допустими за кандитадстване по мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи” – Котленска планина и Провадийско плато. Експертите напомниха на земеделските стопани, че срокът за кандидатстването по тази мярка изтича на 15 май.

По мярка 214 „Агроекологични плащания” в Шуменско са кандидатствали 67 земеделски стопани. Чрез плащанията по мярка 214 стопаните ще могат да увеличат плащанията си площ. Повишаването на интереса към мярката се дължи на  улеснената процедура за кандидатстване.

Утре ще се проведе среща-дискусия със земеделците в гр. Търговище в хотел „Тера Европа”, а следващата седмица предстоят разяснителни срещи по Програмата за развитие на селските райони в областите Силистра и Добрич.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.