1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 2 часа седмично сред природата подобряват здравето

2 часа седмично сред природата подобряват здравето

Mащабно проучване във Великобритания

Два часа седмично сред природата значително подобряват здравето, показва мащабно проучване във Великобритания. В него са участвали 20 хиляди души на различна възраст и с различен социален статус.

Връзката между прекараното време в парка, планината, или на плажа и доброто здраве е добре известна, но сега проведеното изследване за пръв пък показва колко време е необходимо, за да се получи желания ефект. 120 минути навън, консумация пет пъти дневно на плодове и зеленчуци и 150 минути физически упражнения - така може да изглежда новият съвет за здравословен начин на живот.

При изследването участниците е трябвало да заявят какво са правили предишната седмица. Една четвърт от онези, които не са били сред природата, са имали здравословни оплаквания, а половината от тях са заявили неудовлетвореност от живота си. Така се изказват обаче само една седма от анкетираните, прекарали поне два часа навън.

Според учените е любопитно, че това се отнася за всички групи от населението. Ползите от времето в парка или гората са еднакви, както за млади, така и за по-възрастните, за хората в града и за хората на село. Според тях дори не е необходимо да вършиш нещо, докато си сред природата, достатъчно е дори само да седиш на някоя пейка. Няма и значение, дали тези два часа са накуп, или разделени на по-кратки периоди.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.