1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 250 са одобрените проекта по мярка 112 в област Русе

250 са одобрените проекта по мярка 112 в област Русе

В региона са регистрирани 144 ферми І-ва категория с общо 4196 броя животни

От подадените 260 проекта по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в област Русе са одобрени 250 проекта. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в гр. Русе, на която експерти разясниха пред повече от 70 земеделски производители от областта как и кога може да се кандидатства по мерките от програмата.

От страна на земеделските производители има интерес и към мярката за агроекологични плащания. По нея са подадени 65 заявления на земеделски стопани,  като от тях 45 са вече одобрени.

В областта има 4 зони, който са допустими за кандитадстване по мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи” – Лудогорие, Ломовете, Рибарници „Мечка” и Комплекс „Калимок”.

В региона на Русе са регистрирани 144 ферми І-ва категория с общо 4196 броя животни. 732 са ферми в областта, които не отговарят на европейските изисквания. Във ІІ-ра категория са регистрирани 7 ферми. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 501 с общ брой на животните 3570. С повече от 10 животни фермите са 80, информираха експертите от дирекция „Животновъдство”  на МЗХ.

За съжаление все още няма достатъчен интерес към мярка 142 „Създаване на организации на производителите”, а тя може да бъде изключително полезна за стопаните, информираха експертите. Те обясниха, че ако се обединят земеделците ще могат да се възползват от внедряването на нови продукти, процеси и технологии, както и да продават продукцията си на цени, които ги удовлетворяват. По тази мярка се предлага финансов ресурс за създаване на самата организация на производителите, които могат да бъдат бенефициенти и по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. „Така ще можете да си купите техника, която да е от полза за всички членове на сдружението”, посочиха експертите. Освен това по мярка 142 може да се кандидатсва през цялата 2011 година.

Следващата седмица предстоят разяснителни срещи със земеделски производители по Програмата за развитие на селските райони в областите Варна, Бургас, Шумен и Търговище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.