1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 32% е ръстът на експорта на земеделска продукция

32% е ръстът на експорта на земеделска продукция

Бъдещето на аграрния сектор е в големите животновъдни ферми от над 3000 животни

„В момента има дефицит на мляко и млекопреработвателите внасят мляко от чужбина, има и дефицит на месо – и това се внася от чужбина. Имаше предложение да правим продуктите „Стара планина” само от българско месо - това означава да спрем работа по стандарта. Ако я имаме суровината, ние не можем да си изпълним млечната квота”, заяви земеделският министър.

Според него, животновъдите трябва да бъдат конкурентоспособни, да правят ферми само първа категория, за да няма дефицит от мляко и месо. Той бе категоричен, че пазарът е свободен и цените са функция на този пазар. „В момента имаме уникален ръст – 32% ръст на експорта на земеделска продуция . Единственият сектор с ръст в експорта на българската икономика е аграрният сектор. Над 1 милиард лева влязоха от декември миналата година като европейски субсидии и национални доплащания. Земеделските производители ползват нисколихвени кредити. Фонд „Земеделие” разсрочи кредити. И в същото време имаме дефицит на храни – на прясно мляко, на месо”, заяви министър Найденов.

Той посочи, че бъдещето на аграрния сектор е в големите животновъдни ферми от над 3000 животни. „От 2013 година влизаме в новия период на обща селскотопанска политика и няма да се ползваме от облекченията, които са действали три години след влизането ни в ЕС”, допълни министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.