1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 56 % от германците смятат, че постенето преди Великден или Коледа има смисъл

56 % от германците смятат, че постенето преди Великден или Коледа има смисъл

Църквата в Германия вече не набляга особено строго на постите

56 % от германците смятат, че постенето преди Великден или Коледа има смисъл. Това показва допитване, публикувано в дните на карнавала, който всяка година се провежда 40 дни преди Възкресение, а последният му ден, така наречената Пепелна сряда, съвпада по значение с българските Сирни заговезни.

Повече от половината запитани обявяват, че поне веднъж в живота си са постили по здравословни причини. За разлика от България обаче, в католическата църква постът не е толкова строг. Затова и 70% от упражнявалите въздържание германци казват, че са се лишили от алкохол, други 64 на сто пък не са яли сладкарски изделия. Само 41% не са консумирали месо. Други пък не са гледали телевизия и не са ползвали интернет, мобилни телефони и автомобили. Най-разпространен е този вид пост сред 30 до 44-годишните – 68%.

В бившата ГДР 39 % от участниците в допитването никога не биха постили, докато в Западните провинции това казват само 30 %. Най-ревностни в постенето са баварците. В най-консервативната провинция с най-голям дял католици 6 от 10 души са се упражнявали във въздържание.

Църквата в Германия също вече не набляга особено строго на постите. Мотото на тазгодишния Великденски пост в Хамбург например гласи: "7 седмици с продукти от справедлива търговия и от региона". Вярващите са призовани да преразгледат по-скоро собственото си консуматорско поведение, отколкото да се лишават от животински продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.