1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Африканската чума по свинете достигна и Румъния

Африканската чума по свинете достигна и Румъния

Властите предполагат, че вирусът е пренесен от диви свине

Африканската чума по свинете достигна и Румъния. В малка частна ферма в северозападната част на страната са открити четири животни, заразени с вируса. Случаи на болестта има в редица източноевропейски страни - Полша, Латвия, Литва, Естония и Чехия.

Само допреди две седмици румънската Национална агенция за санитарен и ветеринарен контрол и безопасност на хранителните продукти твърдеше, че страната е "остров на епидемиологичната безопасност", тъй като дотогава нямаше нито един регистриран случай на болестта, въпреки близостта с огнищата в Унгария и Украйна. От четирите животни в румънската ферма едното е починало от заболяването, а останалите са били умъртвени. Властите предполагат, че вирусът е пренесен от диви свине, тъй като регионът е гъсто залесен и с голяма популация на глигани. Освен в страните-членки на Европейския съюз африканска чума по свинете има в Украйна, Беларус и Русия.

Припомняме ви, че в Чехия обявиха извънредно положение за региона на град Злин, а германските власти издадоха брошура с препоръки как да се предотврати пренасянето на вируса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.