1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Агрохимическата обработка от въздуха е по-ефективна

Агрохимическата обработка от въздуха е по-ефективна

Снимка:

Това твърди Ганчо Даскалов, председател на Асоциацията на селскостопанските авиатори в България

Агрохимическата обработка от въздуха е по-ефективна, твърди Ганчо Даскалов,   председател на Асоциацията на селскостопанските авиатори в България, съобщава Fermer.bg

Причината да се предпочита този вид обработка е, че от високо посевите се пръскат с агропрепарати по-равномерно и не биват стъпквани.

В асоциацията членуват около 20 оператори, които разполагат с общо 56 самолети „Ан-2”, три американски машини „Енстрьом”, 8 полски „М-18”, няколко вертолета „Робинзон” и др. Всички тези машини са специализирани за агрохимическа работа. „Ан-2” са регистрирани по националните стандарти, а останалите имат европейски сертификати.

В момента летателните машини от фирмата на Ганчо Даскалов се използват за третиране на пшеница, рапица и царевица. Дни преди жътвата е важна агрохимическата борба срещу житния молец, който уврежда зърното и намалява съдържанието й на глутен.

Такива обработки се извършват в общините Павликени, Полски Търмбеш, Плевен, Враца, Козлодуй и др. Пшеницата и рапицата се пръскат със самолети „Ан-2” и хеликоптери.

По думите на Ганчо Даскалов кризата се отразява не само на земеделските стопани, но и на селскостопанските авиатори. Тази година заявките за авиационна обработка са намалели с около 20-30% в сравнение с миналата. 

В момента обработките с агропрепарати от въздуха струват около 2-2,50 лв./дка, като цената не е променяна от 2 г. При пръскането се спазват строги правила, така че да не се нарушават екологичните норми и да не се засягат съседни обработваеми площи, пчелини или гори. „Преди да започнем работа, изискваме от стопаните документи, че са уведомили населението в района чрез кметството и че местните пчелари са съгласни”, посочва той.

Дневно едни самолет може да напръска до 10 000 декара с няколко зареждания. На едно зареждане обработва 700 дка, докато вертолетите за полет хвърлят препарати върху 200 дка.

През тази година фирмата на Ганчо Даскалов е имала поръчки да наторява земеделски площи в Бургаско. Причината е, че заради дъждовната пролет тракторите не са могли да влязат в нивите.

Друга сериозна задача, която е осъществена благодарение на великотърновските авиатори, е провеждане на борба срещу бяс по лисиците. „Разхвърляхме 650 000 примамки с ваксини срещу бяс по хищниците в цяла Северна България. Примамките бяха предоставени от чешка фирма. Чешкото дружество е част от международен консорциум, в който влиза и фирмата на Ганчо Даскалов от В. Търново.

„Любопитно беше, че ваксините се съхраняваха в специални камери при минус 25 градуса по Целзий”, разказа Ганчо Даскалов. Огромната територия на няколко области беше обхваната от шестте самолета „Ан-2” на фирмата. Авиационните оператори често получават поръчки да пръскат горите срещу вредители. Тази година са обработвали горски масиви в районите на Благоевград, Симитли, Радомир, Петрич, Ловеч, Сандански и др.

Според председателя на браншовата организация, не може да се прави съвременно земеделие без участието на селскостопанската авиация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.