Активните жени могат да бъдат мотор за възраждането на селските райони

В Лисабон се проведе Международна конференция на жените

„Активните жени в селата могат да бъдат мотор за възраждането на селските райони.” Това заяви  председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред участниците в Международна конференция на жените в Лисабон.

Тя се проведе в навечерието на Международния ден на жените от селските райони. Форумът бе под надслов: „Жените изграждат активно общество”. В него участваха жени от държави от различни континенти, от европейски и международни институции и организации, сред които Европейската комисия, Световната банка и Обединените нации.

Петя Ставрева говори за проблемите и предизвикателствата пред жените от селските райони в България. Тя също така акцентира и на необходимите промени за начина на подпомагане на развитието на малките населени места в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Ставрева представи свое изследване за положението на жените в малките населени места в България. То е изготвено на базата на интервюта с жени от различни възрастови групи и от различни региони на страната.  Изследването е публикувано в международно издание за аграрна политика, което бе представено по време на конференцията в португалската столица.

Основните трудности за жените в селските райони остават безработицата, ниското заплащане, липсата на постоянна работа, недостатъчно развита инфраструктура, ограничени възможности за здравни грижи  и за качествено образование в селата. Обезлюдяването, миграцията на младите жени и трудният достъп до европейски програми за реализиране на проекти в селата са други проблеми, които стоят на дневен ред. Не на последно място допитването отчита и липсата на достатъчно културни събития за жителите на малките населени места.

Жените от различни възрастови групи имат сходни очаквания за необходими промени в политиката за развитието на селските райони. Те настояват за повече инвестиции в малките населени места, чрез които да бъдат разкрити нови работни места. За тях е важно да има специфична европейска програма, която да финансира само дейности в селата.

Европа се движи на няколко скорости. Селските райони на стария континент изостават в сравнение с градовете по отношение на възможности за професионална реализация, образование и инфраструктура, подчерта в изказването си пред форума Петя Ставрева. В същото време малките населени места имат голям потенциал за развитие като алтернатива на живота под стрес, замърсяването и трафика в градовете. Бъдещата политика за селските райони на европейско и национално ниво трябва да подкрепи по-ефективно развитието на алтернативни дейности в селата, сред които са селският туризъм и възраждането на традиционните фестивали и занаятите, подчерта Петя Ставрева.

Според нея е време за устойчиво развитие на малките населени места с видими резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.