1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Акустичните комуникации при прилепите може да са по-сложни, сочи проучване

Акустичните комуникации при прилепите може да са по-сложни, сочи проучване

Учени от университета на Мериленд идентифицираха неизвестен звук, различен от сонароподобната ехолокация

Цвърченето на мъжките кафяви прилепи, които се насочват към вкусна буболечка, не може да бъде уловено от човешко ухо. Другите прилепи обаче чуват "махай се", предаде Ройтерс.

Учени от университета на Мериленд идентифицираха неизвестен звук на тези прилепи, различен от сонароподобната ехолокация, с която те навигират във въздуха и ловуват. С него те предупреждават другите наоколо да не им пипат плячката, защото са си я набелязали. Звукът се издава само от мъжките. Другите прилепи наоколо спазват предупреждението.

Откритието означава, че акустичните комуникации при тези летящи бозайници може да са по-сложни, отколкото се мислеше досега, а и подчертава важността на вокалните социални комуникации за тези нощни животни.

"Прилепите вероятно избягват агресивното поведение към другия прилеп", каза ръководителят на изследването Женвиев Райт. Защо женските не издават такъв звук, специалистите не могат да кажат. Възможно е мъжките да са по-агресивни и да пазят повече територията си от женските.

Големият кафяв прилеп, чието научно име е Eptesicus fuscus, живее в Канада, САЩ, Мексико, Централна Америка и северната част на Южна Америка. Предполага се, че този звук, който издават мъжките кафяви прилепи, се използва и от други видове прилепи, но са необходими още изследвания, за да се докаже това твърдение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.