1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Американски турист отстреля елитен глиган и дива коза в дивечовъдна станция “Извора” – Девин

Американски турист отстреля елитен глиган и дива коза в дивечовъдна станция “Извора” – Девин

От началото на годината интересът към лова в станцията е обичаен и не се е променил съществено

84-годишен американски турист е отстрелял коза и елитен глиган в Държавна дивечовъдна станция “Извора” – Девин, съобщи инж. Стоян Сарийски – директор на дивечовъдната станция, цитиран от Агенция "Фокус".

Американският турист, който въпреки преклонната си възраст се радва на отлично здраве, е гостувал в станцията от 16 до 19 септември и неговите отстрели са първата слука за есенния ловен сезон в станцията тази година. Трофеите му са оценени за златен медал, като глиганът, който е повалил, се класира на трето място от досега добиваните трофей.

Ловният сезон за отстрелване на женски диви кози е открит от 15 септември, каза инж. Сарийски. От началото на годината интересът към лова в станцията е обичаен и не се е променил съществено. Въпреки разрешението за отстрел на мечки, към момента няма клиент за това, тъй като мечката може да се убие по линия на ловния туризъм срещу заплащане.

Сарийски отчете тенденция на намалял интерес от страна на българските ловци, най-вероятно заради кризата, но за сметка на това пък засилен  от чужбина.

Чуждестранните ловни туристи, които най-често посещават станцията, са от Германия, САЩ  и  Дания. През пролетния ловен сезон са отстреляни 5 глухара, 8 сръндака и няколко муфлона. Ловът протича през цялата година, като по-слаб е през лятото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.