1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ангела Меркел: Спорът между китайските и европейските пазари за соларни панели трябва да бъде разрешен с диалог

Ангела Меркел: Спорът между китайските и европейските пазари за соларни панели трябва да бъде разрешен с диалог

Снимка:

Повече от 60% от износа на соларни панели от Китай са били за ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че спорът между китайските и европейските пазари за соларни панели трябва да бъде разрешен с диалог, а не с търговски ограничения, предаде агенция "Франс прес", цитирана от dnevnik.bg.

"Протекционизмът не може да бъде отговор на определени трудности, трябва да опитаме да решим съществуващите проблеми чрез разговори – проблемите, които имаме в областта на соларната енергия например", посочи Меркел, която е на двудневно посещение в Пекин, за да опита да засили икономическите връзки с Китай.

Групата от повече от 20 европейски производители на панели EU ProSun призова Европейската комисия да наложи специални тарифи за китайските производители, за които подозира, че получават субсидии от правителството в Пекин и по този начин продават продуктите си на цена, която е под пазарната.

От своя страна китайските компании, както и правителството отхвърлиха обвиненията в дъмпинг и предупредиха, че разследването на ЕС пo случая ще доведе до влошаване на търговските отношения. 

Повече от 60% от износа на соларни панели от Китай, който се равнява на 35.8 млрд. долара, са били за ЕС през изминалата година, докато китайските производители са внесли европейски материали за сектора на стойност 7.5 млрд. долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.