1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Анкетата тази седмица класира 5-те най-предпочитани семенарски компании при рапицата

Анкетата тази седмица класира 5-те най-предпочитани семенарски компании при рапицата

Хибридите на всяка от тях имат своите предимства, изборът остава ваш

Рапицата е най-перспективната култура в последно време. Ако преди 10-12 г. у нас са били засети едва 50-60 хил. дка, то сега площите достигат 2,3 млн. дка и продължават да се увеличават – достатъчно красноречиво, нали? Затова и не е случаен фактът, че все повече компании се надпреварват да предлагат различни хибриди, всеки с различни качества и предимства. И понеже иде времето за новата сеитба, сега е и моментът всеки да си направи равносметка – кои семена избрах, какви добиви дадоха, да избера ли пак от същата фирма или да пробвам с друга? Затова и сега решихме в седмичната анкета да проучим кой от чии хибриди е останал най-доволен през тази стопанска година. Отново се оформи своеобразна „класация”, в която първото място убедително зае Пионер с 40 на сто от гласовете. Хибриди като PR45D03, PR45D05, PR45D06 от продуктовата линия Максимус са с изключително висок потенциал, категорични са и специалисти, и земеделски производители.

Подгласник в своеобразната класация тази седмица е Лимагрейн с 24 на сто. Френската компания с близо 70-годишна история убеди партньорите си, че винаги ще е вярна на принципите си да налага само работещи решения, като внимателно наложи първо цяла генерация успешни сортове, а след това и ново направление при зимната хибридна рапица. През миналата година Лимагрейн предлагаше в България 2 хибрида – Чамплейн и Артога, които остават водещи и този сезон. Специалистите са категорични, че Артога е хибрид с отлични агрономически качества. Беше регистриран в България през 2010-а след страхотни резултати и 2 г. официално изпитване.

Компанията с над 15-годишно присъствие на родния пазар – Еуралис, заедно с Рапул, си раздели почетното трето място с по 16 на сто от гласовете на посетителите на AGRO.BG. Еуралис спечели доверието на производителите на рапица с хибриди с доказали се качества и потенциал за добив. И през тази година Еуралис предложи на стопаните нови хибриди като Дунав, наред с вече наложилите се – сред тях известните Сентурий, Меркурий и Алонсо, с техния изключителен потенциал да образуват разклонения.

Рапул, който получи същия процент като Еуралис, печели доверие с гъвкавост и универсалност на своите хибриди. По-лесната жътва също е сред предимствата на асортимента, който компанията предлага на стопаните. Освен това, хибридите на Рапул са известни и с ефективното оползотворяване на хранителните вещества. Хибриди като Висби, Хамър, Вектра, Мерано наистина оправдават доверието на стопаните на 100%.

На пето място в седмичната „класация” се нареди Р.А.Г.Т. Семанс. Макар и събрала само 4 на сто от гласовете, компанията също не е за подценяване. Особено с новия си хибрид Алзза. Той е зимна маслодайна рапица, средноранен, от групата 00. Селекцията на френската семенарска компания се предлага у нас от фирма Агриматко България. Наскоро тя показа на опитни полета на какво е способен този рапичени хибрид. „Много здраво стебло, много разклонения – цели 11, много добра устойчивост на измръзване и на болести. „Подбрали сме го от портфолиото на Р.А.Г.Т. неслучайно – при изпитванията не само в България, но и в съседни европейски страни Алзза показа и по-високи добиви, и по-добри показатели от стандартите, които във всички страни са едни и същи – обясни агрономът Детелина Тенева, представител на Агриматко за Южна България.”

Разбира се, своеобразната „класация” съвсем не означава, че хибридите на подбраните за анкетата компании са подредени по качества и че трябва да се съобразите с това подреждане, ако все още не сте спрели избора си на кои семена да заложите тази година. Още повече, че анкетата е въз основа на това кой какви добиви е получил от хибридите на една или друга компания. А добивите, както е известно, зависят не само от семената, но и от куп други фактори – като торене, растителна защита, а и много важния фактор – метеорологични условия. Ето защо се и постарахме да бъдем обективни, да кажем по няколко думи за всяка от фирмите и за това какво предлага тя. А оттук насетне – изборът е изцяло ваш. Навярно си имате фаворит, ако пък не и ви е трудно, посъветвайте се със специалисти, разпитайте своите колеги… Пък и който и хибрид да изберете, не забравяйте всичко останало, което трябва да направите, за да не се разочаровате и накрая да хвърлите вината върху селекцията. Защото тя е само началото. Останалото вече зависи от вас. Пък и от природата. А ние също ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни. Четете нашите издания, посещавайте портала AGRO.BG, гледайте и предаването АГРОФОРУМ. И така ще ви е много по-лесно. Нали затова сме тук.

Целия материал и подробна информация за хибридите четете в рубрика Актуално на портала...

Коментар на Светослав Динков 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.