Археолози откриха доказателства за най-ранната известна употреба на ванилия

Ванилинът се е намирал в три канички в Северен Израел

Археолози откриха доказателства за най-ранната известна употреба на ванилия в  гробница в Израел, която датира от бронзовата епоха и е на 3600 години, предаде БТА. По съдове, намерени на обекта Мегидо в Северен Израел специалисти от университета на Тел Авив откриха два основни химикала, характерни за ваниловия екстракт  - ванилин и 4-хидроксибензалдехид, съобщи в. „Дейли мейл“. Експертите смятат, че тогава хората вероятно са използвали ароматизирани с ванилин масла като добавка в храната и лекарствата или при балсамиране.

Ванилинът е открит в три канички, поставени като дар около три скелета - на жена, мъж и момче на 8 до 12 години. Той съответства най-много на характерния за сортове орхидеи в Източна Африка, Индия и Индонезия. Според специалистите е достигнал до Мегидо по търговски пътища от Югозападна Азия. 

Погребаните хора несъмнено са били от местния елит, възможно е дори да са били от управниците на ханаанците. Досега специалистите мислеха, че ванилията е използвана първо в Мексико преди около 1000 години и оттам е разпространена по света.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар