1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Австралийска плантация за макадамия продадена за 100 млн. долара

Австралийска плантация за макадамия продадена за 100 млн. долара

Първоначално във фермата са отглеждани зеленчуци

Австралийска ферма за макадамия беше продадена за 100 милиона щатски долара. Плантацията беше притежание на фермерското семейство Стайнхард, които през 2004 година засаждат първите дървета на малък парцел в щата Куинсленд.
 
През следващите 20 години семейството разширява плантацията и изгражда съоръжения за преработка и опаковане на реколтата. Към днешна дата стопанството разполага с повече от 200 хиляди дръвчета, които на година дават около 2 хиляди тона от т.нар. австралийски орех. Цеховете за преработка и опаковане имат капацитет от 10 000 тона годишно.
 
Купувачи на плантацията са инвеститори от Канада, които поемат само дърветата, а останалата част от стопанството остава притежание на семейство Стайнхарт. То запазва и центъра за посетители, хотел и кафене, изградени за агротуризъм. Първоначално във фермата са отглеждани зеленчуци – тикви, домати и тиквички. Семейство Стайнхарт притежава стопанството от 1958 година, когато начело са родителите на сегашния собственик. 
 
В природата дърветата от вида макадамия се срещат в Австралия, на остров Нова Каледония и Индонезия. Името си растението получава от германския ботаник Фердинанд фон Мюлер, който го кръщава на своя приятел химик и политик Джон Макадам. Днес плантации с макадамия има в Австралия, Калифорния, Бразилия, Южна Африка, на Хаваите, както и в Коста Рика, Израел, Кения, Боливия, Нова Зеландия, Колумбия, Гватемала и Малави, а световното производство възлиза на около 180 000 тона годишно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.