1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Австралийски учени се опитват да преборят тропическата треска денга

Австралийски учени се опитват да преборят тропическата треска денга

Тя се разпространява чрез ухапване от комари

Австралийски учени съобщиха в понеделник, че опитват да преборят тропическата треска денга, която се разпространява чрез ухапване от комари - чрез пускане на повече летящи насекоми в околната среда, съобщи АФП. Пуснатите в околната среда комари ще бъдат устойчиви на денга и се очаква бързо да проникнат в популациите на себеподобните в град Таунсвил, Куинсленд, за да се спре разпространението на болестта.

Такива опити са правени в малки населени места в северна Австралия, но разположеният на океанския бряг Таунсвил, с население 189 хил. души, ще бъде първото целенасочено обработено по този начин място. Професор Скот О`Нийл (Monash University), който днес се среща с обществеността в Таунсвил, каза, че се надява опитът да започне на територията на целия град до края на годината, ако получи подкрепа, , отбелязва БГНЕС.

Ако Таунсвил стане успешен пример, професор О`Нийл се надява, че методът може да се използва по целия свят за борба с болестта, с която, според оценките на Световната здравна организация, могат да се заразят между 50 и 100 милиона души всяка година по целия свят.

"Бихме могли да получим много осезаемо въздействие върху тропическата треска по целия свят и се надяваме, че една ден ще допринесем значително за нейното изчезване", каза О`Нийл пред ABC.

Денга е инфекция, пренасяна от комари в тропическите и субтропическите региони. Няма позната ваксина, така че превенцията се фокусира върху контрола на комарите. Денга се предава от комара Aedes aegypti mosquito, който може да пренесе вируса от заразен човек на следващия ухапан.

Денгата е позната също и като "трошаща костите" треска (bonebreak fever), тъй като причинява силна болка. Някои от симптомите на денгата са: треска; главоболие; обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от двете животозастрашаващи форми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.