1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Автобуси в Лисабон се движат със старо олио

Автобуси в Лисабон се движат със старо олио

Използваният биодизел помага за намаляване на вредните емисии с 83 %

6 автобуса по една от най-натоварените линии в Лисабон, вече се движат с гориво, направено от използвани готварски мазнини. Проектът е осъществен в публично-частно партньорство между компанията за градски транспорт в португалската столица и една от водещите местни фирми за производство на биогорива.

Първите три автобуса с новото биогориво тръгнаха през юли миналата година, а през декември тръгнаха и още три. По данни на компанията за градски транспорт използваният биодизел помага за намаляване на вредните емисии с 83 процента, а освен това се рециклира и употребява суровина, за която няма алтернативно предназначение и в противен случай би отишла на боклука. Засега проектът  все още е в тестова фаза и ще приключи през април. След това ще бъде направен анализ на постигнатото и ще се реши дали и други автобусни линии да преминат към алтернативното гориво. Тази година Лисабон е обявен за "Зелена столица" на Европа.

През 2020 година португалското правителство си е поставило за цел да увеличи използването на биогорива от досегашните 7 на 10 процента като част от усилията на всички държави членки на Европейския съюз да направят обществения транспорт по-природосъобразен. В пакета за "Чиста енергия за всички европейци" Брюксел е заложил целта биогоривата да достигнат пазарен дял от 14 на сто.

В Португалия употребявани кухненски мазнини се събират в 600 контейнера, пръснати из цялата страна. Тези съдове са поставени от компания, която преработва суровина и от други европейски държави. Рафинерията има капацитет за 80 милиона литра годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.