1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бачево днес – първа изложба на артцентър „Бачево”

Бачево днес – първа изложба на артцентър „Бачево”

Изкуството и занаятите са добра алтернатива за българското село и туризма

С две откупени картини завърши вечерта на първата изложба на артцентър „Бачево” на 28 юли в салона на Радио Благоевград. „Петелът Гошо” и „Бачево днес” са имената на реалистичните творби дело на художниците – Снежина Николова и Божена Замфирова. Размерите и на двете платна са 50 на 60 см, техниката - акрилни бои върху платно. Авторките са възпитанички на Нов български университет. Средствата от картините ще влязат в касата „Награден фонд” на фестивала на хвърчилата, който артцентър „Бачево” ще организира в началото на месец септември.

Първата изложба на артцентъра – „Бачево днес”, събра в салона на Радио Благоевград много журналисти, художници и представители на бизнеса, и бе уважена и от ръководство на община Благоевград в лицето на г-жа Елена Арнаудова - началник отдел „Култура”. Гостите бяха посрещнати лично от арх. Веселин Белинчев, инициатор на идеята Бачево да се превърне в село за изкуство и културен туризъм. Приветствие към всички отправи и директорът на Радио Благоевград - г-жа Елисавета Каменичка.

По информация на арх. Белинчев, в Югозапада днес има над 400 стари възрожденски къщи от началото на 19 век. 40 са на територията на община Разлог, 10 в село Бачево, а станалите са пръснати на териториите на областите – Благоевград, Кюстендил и Софийска област. Според него, това е сериозна предпоставка за развитие на културен туризъм и едновременно с това може да се окаже навременен, подходящ начин за съхраняване на специфичния архитектурен облик на българското село. 

Изкуството и занаятите са добра алтернатива за българското село и туризма, който може да се развива благодарение на богатите ни традиции  и културно наследство, коментираха и гостите на събитието, като всеки си спомняше и препредаваше истории от своето родно място.

Идеен партньор на културния проект - артцентър „Бачево” е Арт Виза България. Специални медийни партньори са: Радио Благоевград, Радио Ултра, Радио Вега +, Югозападна телевизия "ДАРТС", AGROTV.BG - аграрната телевизия на България, Югозападна информационна агенция Е-79.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.