1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бактерии предпазват комарите от малария

Бактерии предпазват комарите от малария

По данни на СЗО всяка година в света от малария се заразяват около 225 млн. души

Американски учени установиха, че определен род бактерии ефективно защитават комарите от заразяване с паразити, предизвикващи малария, пише сп. "Сайънс". Според съобщение за печата, разпространено от Министерството на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ, това може да открие нови пътища към изкореняване на заболяването по света.

По данни на СЗО всяка година в света от малария се заразяват около 225 млн. души, от тях умират около 781 000. По принцип средствата за профилактика са насочени към защита на хората, но някои изследователи се опитват да установят как да предотвратят заразяването на самите маларийни комари.

Именно такова е изследването на групата специалисти, оглавена от д-р Джордж Димопулос от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд. Специалистите са установили, че ентеробактериите у комарите ефикасно блокират инфекцията, причинявана от маларийните плазмодии.

При наличието на тези бактерии опасността от заразяване, в това число на етапа предаване на причинителя на болестта на човека при ухапване от комар, намалява с 98-99%.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.