1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българин ръководи мрежа за кучешки боеве

Българин ръководи мрежа за кучешки боеве

Снимка:

Той е осигурявал животни в поне 29 страни от целия свят

Българин ръководи мрежа за кучешки боеве и търговия с обучени кучета за битки, разказва британската обществена телевизия Би Би Си в свое разследване. Видеото е осъществено с помощта на неправителствената организация "Лига срещу жестоките спортове" и частни детективи. Българинът е от Русе и е показан като организатор на мрежата и собственик на развъдник за питбули и фирма за превоз на животни.

Екип на Би Би Си под прикритие поръчва от русенеца питбул от Молдова за 3000 евро. Кучето трябва да се достави в страната с паспорт, издаден от български ветеринарен лекар. Българинът е осигурявал животни в поне 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ. След толкова скандални разкрития намесата на властите трябва да е незабавна, заяви Явор Гечев от международната организация за защита на животните "Четири лапи".

От „Четири лапи“ припомнят, че организирането и участието в провеждането на боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 г. и се наказва със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв.

Слабата разкриваемост на боевете с животни у нас се дължи както на липсата на практика, така и на затворения кръг от хора, много от които с големи финансови възможности, които се занимават с тази престъпна дейност, допълват от природозащитната организация.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.