1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България е първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди

България е първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди

Организатор на грандиозното събитие бе международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш”

Официално България е първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди. Опитът за поставяне на световен рекорд на Гинес се състоя на 16 май (сряда) в зала 1 на НДК, а организатор на грандиозното събитие бе международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш”, съобщиха от организацията.

С дейност в над 155 държави международна фондация „Изкуството да живееш” е най-голямата доброволческа организация в света. Вдъхновение за организирането на световен рекорд бе второто посещение на основателя на „Изкуството да живееш” - Шри Шри Рави Шанкар в България. Той е номиниран три пъти за Нобелова награда за мир, носител на безброй литературни награди, професор и доктор Хонорис кауза на над 10 университета по целия свят.

Фондация „Изкуството да живееш” е известна със своите културни и хуманитарни инициативи по цял свят. Подобно голямо събитие фондацията организира миналата година на Олимпийския стадион в Берлин по случай своята 30-та годишнина, където освен Санкт Петербургския балет и други международни изпълнения, от България близо 2000 души се хванаха за ръце и танцуваха право хоро под музикалния съпровод на песента „Излел е Дельо хайдутин”, „Вода” и „Пустоно лудо и младо” в изпълнение на Елица Тодорова.

В международен мащаб фондация „Изкуството да живееш” държи 10 световни рекорда на Гинес. Най-впечатляващият е рекорда за най-голям музикален хор в света, където 121 440 души пеят в унисон в продължение на 5 минути на събитие организирано в Перунгалатур, Ченай, Индия на 30 януари 2011 г. Друг рекорд, организиран от фондацията, е за най-голямата шведска маса в света с цели 5612 различни ястия на събитие провело се в Шри Шри Дхам, Ахмедабад, Индия на

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.