1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България е за продължаване на финансирането в земеделието

България е за продължаване на финансирането в земеделието

Директните плащания в земеделието бяха определени като важен инструмент на ОСП

По време на проведената на 3 февруари среща във Варшава между министри на земеделието на държави-членки на ЕС, в която участва заместник-министър Преслав Борисов, България се присъедини към Декларация относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г. Декларацията очертава общата позиция на България, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Словакия по отношение на важните въпроси, свързани с бъдещето на ОСП.

В документа се набляга върху необходимостта Общата селскостопанска политика да продължи да се прилага при съблюдаване на принципа на солидарност, като се осигурява подходящото ниво на общностно финансиране и след 2013 година, в съответствие с поставените цели и предизвикателства. Приетата обща позиция изразява необходимостта от изоставяне на историческите и понастоящем неоправдани критерии за разпределение на средствата за подпомагане в земеделието.

Директните плащания в земеделието бяха определени като важен инструмент на ОСП, който следва да се запази с оглед подкрепа и стабилизиране на доходите в земеделието и за предоставяне на обществото на публични блага. В текста на приетата декларация бяха отразени направените от българската страна предложения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.