1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България и Румъния искат допълнителни субсидии за мляко

България и Румъния искат допълнителни субсидии за мляко

В преходен период сме и имаме две години за преструктуриране на млечните си сектори

България и Румъния ще обединят усилията си и ще поискат от Европейската комисия да отпусне повече средства за млекопроизводителите в двете страни за следващата година, съобщава Mediapool, цитирайки БНР. На заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Люксембург в началото на миналата седмица беше решено, че ще се отпуснат допълнително 280 млн. евро субсидии за млекопроизводителите в ЕС през 2010 г.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви в неделя, че окончателната сума е 300 млн. евро и от тях за българските производители ще се предвидят 3 млн. евро. "Отново най-бедните ще получат най-малко", коментира Найденов.

Той посочи, че мотив за искане на допълнителни средства е фактът, че България и Румъния са в преходен период и имат две години за преструктуриране на млечните си сектори. Затова двете страни ще поискат процентът на средствата от ЕС да е по-голям и да съответства на процента на произведеното от тях мляко.

Министърът увери, че от началото на декември ще започне изплащането на предвидените 61 млн. лева за млекопроизводителите и системата за идентификация на животните ще работи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.