1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България се надява да получи подкрепата на Португалия за осъществяване на по-ефективна реформа на ОСП

България се надява да получи подкрепата на Португалия за осъществяване на по-ефективна реформа на ОСП

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с Н. Пр. г-жа Вера Мария Фернандеш

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Португалия в Република България, Н. Пр. г-жа Вера Мария Фернандеш. На срещата бяха обсъдени проблемните сегменти от реформата на Общата селскостопанска политика след 2013 година. Зам.-министър Димитров изрази исканията на България да постигне пълния размер на европейските субсидии още през 2014 г., вместо през 2016 г. Това би осигурило за страната ни 226 млн. евро допълнително за периода от две години, без тази сума да утежни значително бюджета на Европейския съюз, поясни още той.

Според зам.-министърът въвеждането на „зелено" директно плащане трябва да бъде така изпълнено, че да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Но този дял от 30% е прекалено висок. Той смята, че трябва да се даде повече гъвкавост при определяне на делът му. По този начин ще се постигне по-добро насочване на помощта и по-рационално и ефективно изразходване на средствата, допълни още зам.-министърът.

Зам.-министър Димитров информира, че има добри неща които България подкрепя като активни фермери, таван на плащанията и безопасността на храните. Той каза, че се надява страната ни да получи подкрепа от страна на Португалия за осъществяване на по-ефективна реформа на ОСП. Също така сътрудничество и обмяна на опит в областта на рибарската политика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.