1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българска овчарка за първи път стана шампион в Латвия тази година

Българска овчарка за първи път стана шампион в Латвия тази година

Тара от Монтана е преборила 1500 кучета, участвали в шампионата

За първи път българска овчарка стана шампион в Латвия тази година. Това съобщи на пресконференция Аврам Петков, председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС) и съпрезидент на Световния киноложки алианс, предаде Радио "Фокус".

Овчарката Тара от Монтана е преборила 1500 кучета, които са участвали в шампионата, уточни Петков. По думите му, това е голяма гордост за България, за такова нещо преди 5 години дори не са си мечтали, тъй като нашата порода все още не е добре позната. Развъдникът на породата в Монтана също е станал втори сред други 12 развъдника по света. Българската овчарка е печелила отличия във всички категории и преди един месец в Молдова, каза Петков. Имало е първи места за клас „бебе”, клас „млади” и клас „ветерани”. По думите на Петков, лека-полека породата българска овчарка се развива и трупа имидж.

"За популяризирането на българската порода по света работим отдавна, заедно с бившия премиер на страната ни Бойко Борисов", изтъкна Аврам Петков. Преди 3 години Борисов подари овчарка на руския премиер по това време Владимир Путин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.