1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българските породи животни имат потенциал за предимство пред чуждестранните

Българските породи животни имат потенциал за предимство пред чуждестранните

Земеделските институти защитават достойното място на родната селекция в животновъдството у нас

Постиженията на българската селекционна наука в животновъдството и предимствата на родните породи за развитието му у нас беше амбициозната тема на семинара с практическа насоченост, организиран от Земеделския институт – Стара Загора в рамките на третия ден на „Агра 2012“ в Пловдив. По тяхна покана на него присъстваха колегите им от аналогичните научни структури към Селскостопанска академия.

Проф. Живко Кръстанов от Земеделския институт в Стара Загора представи убедителна презентация за икономическите и генетични характеристики на българските породи говеда, биволи и овце. С тях по призвание и по силата на закона работят развъдните организации у нас. За целта е задължително разработването и изпълнение на селекционни програми в тяхната дейност. Такива пред участниците в семинара представи доц. д-р Апостол Апостолов – директор на Земеделския институт в Шумен. В презентацията си той даде и предложения за съвременни методи за оценка на развъдната дейност.

След семинара в рамките на „Агра 2012“, деканът на Аграрния факултет проф. Дсн Радослав Славов и доц. д-р Апостол Апостолов споделиха пред репортер на „Агро.бг“ плановете на двете научни структури за общ проект в областта на биоземеделието и твърдата си убеденост да продължат мисията си на радетели за връщане практическото присъствие на българските породи в родното животновъдство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.