1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българските циркове ще останат без едни от най-често срещаните животни на арената

Българските циркове ще останат без едни от най-често срещаните животни на арената

Хипопотамът и семейството лъвове на цирк "Балкански" ще трябва да бъдат преместени в зоопарк

Заради приет през 2008 година закон, който забранява дивите бозайници на манежа, от следващата година българските циркове ще останат без едни от най-често срещаните животни на арената. Новината предизвика недоволство сред гилдията, а от най-големия български цирк вече се заканиха да обжалват забраната пред Върховния административен съд (ВАС), информира БНТ.

На 1 януари 2015 година изтича гратисният период, който държавата дава за изпълнението на новата наредба. Тогава хипопотамът и семейството лъвове на цирк "Балкански" ще трябва да напуснат цирка и да бъдат преместени в зоопарк.

Вносът на диви животни от Африка на територията на ЕС е забранен от години, но забраната не е довела до изчезването им от цирковете, а напротив – броят им се увеличава. По данни на Европейската циркова асоциация по световните манежи има над 8000 хиляди тигри и лъвове. В момента няма общоевропейско законодателство за животните в цирковете. Пълна забрана за използване на диви животни на манежа има в Австрия, Белгия, Гърция, Кипър и Словения.

"Майката и бащата на бялото лъвче са в Италия. То се е родило в цирка. Тези лъвове също са от няколко поколения. Техните родители вече са пенсионери и седят в друг парк", разказва директорът на цирк "Балкански" Александър Балкански.

При нарушение на закона животните ще бъдат конфискувани, ще има и парични глоби. У нас има 10 цирка, не е ясно обаче дали всички те ще спазят изискванията. "Ако ние не можем да се оправим с животни в България, ние ще напуснем и ще изкараме цирка в Европа", заяви Балкански.

От гилдията се заканиха, че ще потърсят помощ от Европейската циркова асоциация и ще атакуват закона пред ВАС. Те недоволстват също и че никой не ги е уведомил за гратисния период от 7 години.

Не всички са недоволни обаче. По думите на Явор Гечев от фондация "Четири лапи" ограничение ще има положителен ефект върху цирка, защото ще се преосмисли философията на цирка в България. "Ще се мине по-скоро на образователната функция на цирка, отколкото на сеирджийската функция", каза Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.