1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българският фермерски съюз отбеляза една година от създаването си

Българският фермерски съюз отбеляза една година от създаването си

По време на събитието бяха наградени и победителите от Националния студентски конкурс „Фермерството и младите хора“

Председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов направи отчет за дейността на организацията за първата година от създаването й. Той посочи, че индивидуалните й членове към момента са над 2000. В рамките на първата година са учредени 3 областни структури – София, Стара Загора и Смолян, както и една регионална в Челопеч. През тази година предстои да се създадат още 10 областни структури.

През годината организацията е изразила позиции и е публикувала становища във връзка с редица казуси и нормативни документи: предложение за подкрепа на местното производство; становище за промени в проекта на Закона за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти; становище за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи; становище за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Представители на съюза участваха в работни тематични групи и срещи на експертно ниво.

Съвместно с Министерството на земеделието се е провела и информационна кампания в Смолян, Челопеч, Първомай и Бургас. Над 400 души са се запознали с проекта на ОСП и Стратегическия план за отрасъла за периода 2023-2027 г. „Първото, за което се сещам, когато стане въпрос за Българския фермерски съюз е, че не е лесно да отговаряш на предложенията, които се дават като въпроси от страна на организацията, защото в тях има много експертиза. Оценката на Министерството на земеделието за тази една година е изключително положителна. Това, което прави чест е, че не се пускате по популистки неща, а търсите информация и решения, което е изключително важно. Такава е и моята лична представа за правилна комуникация между подобни организации и държавата.“, каза министърът на земеделието Явор Гечев. Той съобщи още, че има решение и по един от повдигнатите казуси от страна на Българския фермерски съюз с отварянето на вратата за браншовите организации в земеделието, в посока пряко изпълнение на услуги за собствените си членове – консултантски, помощни и други.

На събитието присъстваха и част от партньорите на организацията: Асоциацията на индустриалния капитал в България, АгроБиоИнститутът (АБИ) към Селскостопанска академия (ССА), Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”, ГЕБО консултинг, Сдружение „Морски сговор“, Българска асоциация по подземни води, Национална асоциация на хосписите в България, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Национална лаборатория по роботика и изкуствен интелект, Международен търговски и културен център ГЕОПАН, Българска православна църква – Българска патриаршия и други. Предстои подписването на меморандуми за сътрудничество с други браншови организации от сектора, както и засилване на контактите с европейските организации, следствие на разговори с представители на Copa-Cogeca. Членове на Българския фермерски съюз са участвали на Международното изложение за земеделие, хранително-вкусова промишленост и градинарство „Зелена седмица Берлин 2023“. Извършила се е и обмяна на опит с експерти от Германския фермерски съюз.

Изключителен интерес предизвика и първият Национален студентски конкурс „Фермерството и младите хора“. Той беше насочен към студентите, които се обучават в бакалавърски и магистърски програми във всички висши учебни заведения в страната. В него се включиха 123 студенти, които участват в надпреварата със 116 текста в категория проза (разказ или есе) и 4 филма в категорията късометражен филм. Компетентното жури, съставено от университетски преподаватели, експерти и членове на Българския фермерски съюз е отличило най-добрите пет текста – за първо, второ и трето място, както и за две поощрителни награди. Предстои публикуването им, като всички автори получиха парични и предметни награди. Ето и списъка на победителите:

 

fermerski saus-nagradi

Първо място – Даяна Димитрова - специалност „Растителна защита“, Аграрен университет, гр. Пловдив – „Фермерството и младите хора“ – Есе

 

Второ място – Мая Манова, специалност „Комуникационен мениджмънт“, III курс, Факултет по журналистика и масова комуникация, СУ „Св. Климент Охридски“ – „Фермерството и младите хора“ – Есе

 

Трето място - Виктор Чулев, специалност „Дигитални медии и видеоигри“, Факултет по журналистика и масова комуникация, СУ „Св. Климент Охридски" – „Уроците на ябълковото дръвче“ – Разказ

 

Поощрителна награда – Тотка Банева - специалност „Растителна защита“, Аграрен университет, гр. Пловдив – „Фермерството и младите хора“ – Есе

 

Поощрителна награда – Петя Райчева, специалност „Агрономство – Полевъдство“, IV курс, Аграрен университет, гр. Пловдив – „Екологията в живота на младите“ – Есе

 

nagradi-mladi-fermeri

В категорията за филм до финалната надпревара беше допуснат само един аудиовизуален продукт, тъй като единствен е отговарял на предварително зададените изисквания. На недопуснатите участници беше дадена възможност за включване в следващото издание на конкурса, като това е причината да не бъде връчена награда на публиката.

Първото място за филма „Фермерството и младите хора“ получи екипът от студенти Владимир Гешев, Ивана Михайлова, Силвия Трифонова и Юлия Гълъбова, специалност „Връзки с обществеността“, Факултет по журналистика и масова комуникация, СУ „Св. Климент Охридски“. „Изключително достойно е да получиш такова отличие, когато си дал нещо от себе си. Нека това е само началото. Продължавайте да сте будни, защото всички имаме нужда от вас.“, каза министърът на земеделието Явор Гечев, който връчи наградите на отличените. „Решихме да имаме авторски текст в рими, с който да изразим отношението си към фермерството и земеделието. Темата е изключително близка до нас, защото всеки има афинитет и към екологията. Най-хубавото е, че успяхме да се сплотим още повече. Истински щастливи сме, че журито ни е оценило. Наградата е истинско признание за труда и амбициите ни.“, сподели Владимир Гешев минути след получаването на наградата.

Целта на създаването на Българския фермерски съюз  и неговите областни структури е да обедини идеите и концепциите на производители и преработватели от цялата страна и от всички браншове, да отстоява политиките и интересите на неговите членове пред държавните органи, да дискутира и прилага успешно правилата на селскостопанската политика на Европейския съюз, да насърчи сътрудничеството между българските и чуждестранни партньорски организации, да представя пред законодателната и изпълнителната власт належащите проблеми в сектора и да разработва устойчиви стратегии за развитие.

Българският фермерски съюз обединява интересите, вижданията и мненията на членовете си и на обществените интереси в областта на аграрния сектор, в това число: растениевъдство, животновъдство, хранителна промишленост, преработка и съхранение, търговия на дребно и едро, данъчна лицензионна политика и контрол, гори, дърводобив и преработка,  гъбарство и трюфели, рибарство и аквакултури, притежание, стопанисване и ползване на земеделски земи, коопериране и сдружаване, екология и агроекология, биологично производство и други.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.