1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. БДС за млечните продукти ще бъдат факт още преди Нова година

БДС за млечните продукти ще бъдат факт още преди Нова година

Последният стандарт за българския кашкавал също е финализиран

В момента българското общество има повишени очаквания към производството по БДС. На практика тези стандарти не са отменени, но са с незадължителен характер. Всеки един производител на храни от животински произход би могъл да произвежда по БДС, ако спазва абсолютно всички изисквания в него.

Каква е ситуацията на практика – стандартите са стари, има такива от 70-те, от 80-те години и те се нуждаят от допълнения, от актуализации, изменения. Също така в тях не съществува технологична част. Един от основните приоритети на новия екип на МЗХ е актуализацията на стандартите за млечните продукти. „Ние направихме преоценка на параметрите в стандарта и включихме технологичната част, която досега липсваше”, заяви д-р Венцеслава Тасева – директор на Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните”, МЗХ.

По нейните думи, стандартите за българското кисело мляко и за българското бяло саламурено сирене са готови, и са нотифицирани в СЕN (Европейския комитет по стандартизация). В момента Българският институт по стандартизация ги е пуснал за широко обществено обсъждане. Очаква се те да бъдат факт още преди Нова година. Последният стандарт за българския кашкавал също е финализиран, също е нотифициран в СЕN и за него предстои същата процедура.

С пълния текст на проекта за национален стандарт БДС 15 "Българско бяло саламурено сирене" може да се запознаете ТУК.

line

Повече информация за стандартите за качество и приложението им в България очаквайте на 18.12.2009 г. в портала, рубрика "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.