1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. БДЗП участва в международна работна среща за къдроглавия пеликан

БДЗП участва в международна работна среща за къдроглавия пеликан

Снимка:

Целта- представяне на актуална информация за гнездовото разпространение и числеността на птицата

Среща на експерти по къдроглавия пеликан от Европа, Азия и Близкия Изток се проведе в Гърция. Участие в нея взе и Българското дружество за защита на птиците, представяно от Свилен Чешмеджиев.

Експертите определиха какви природозащитни мерки и дейности трябва да се предприемат, за да се опази къдроглавия пеликан.

Свилен Чешмеджиев, посредством презентация представи статуса, разпространението и заплахите за къдроглавия пеликан в България. Акцентът той постави върху двете гнездови колонии на вида в страната- езерото Сребърна и блатото Песчина на остров Персин.

Въпреки че е защитен вид в голяма част от ареала си, за съжаление, повечето от експертите представиха тревожни данни, свързани със заплахите за пеликана. Липсата на законов статут в част от гнездовите колонии в Азия, бракониерството и загубата на местообитания бяха основните проблеми, които посочиха те. Особено внимание обърнаха и на птичия грип.

Като резултат от срещата бяха определени най- спешните и приоритетни дейности, които трябва да се приложат в обхвата на Международния план. Целта- осигуряване на по- светло бъдеще за къдроглавия пеликан.

Участие взеха над 30 представители от 13 държава. Срещата се организира от Гръцкото орнитологично дружество и Дружеството за защита на Преспа.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.