1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Безплатното чипиране изнерви собственици на кучета и ветеринари

Безплатното чипиране изнерви собственици на кучета и ветеринари

Чипът представлва ЕГН-то на всяко животно

Вчера (28.09.2010 г.) опашки пред кабинетите изнервени ветеринари и недоволни собственици на четириноги. Това е картината в Бургас седмица след като общината обяви, че  осигурява 1000 безплатни чипа за домашните кучета в града. Намерението на администрацията бе да стимулира регистрацията на кучетата, а от там и по ефективно да контролира събираемостта на таксите за отглеждането им.  22-ма ветеринарни лекари извършват манипулацията, която струва между 5 и 10 лв. Списъкът с адресите на кабинетите е на страницата на община Бургас, съобщава Дарик радио.


Чиповете се предоставят на порции по 10 бройки и това създава конфликти между гражданите, решили на всяка цена на се възползват от безплатната екстра.Често пред кабинетите се стига и до пререкания между собственици. Много от тях  обвиняват  лекарите, че избирателно чипират животните, основно на свои познати и приятели. Ветеринарите контрираха, че си вършат работата и имплантират устройствата на всяко доведено в кабинета им куче. Това става на произволен принцип и докато се изчерпат устройствата. Много от лекарите споделят мнението, че безплатните чипове би трябвало да се раздават на възрастни собственици и на социално слаби, които не могат да си позволят 30-40 лв. за електронната регистрация. Освен това кучетата в Бургас, които трябва да бъдат регистрирани са много повече.

След поставянето на чипа гражданите получават пластмасов медальон, които трябва да е закачен на нашийника на животното и  да служи за външна индикация, че кучето е чипирано. До два месеца всички собственици на кучета трябва да регистрират своите любимци, в противен случай ще бъдат санкционирани, заканиха се от общината. Глобата ще е в размер на 20 лв. През 2010 г. таксата куче в Бургас е 25 лв. независимо от размера и породата на домашния любимец.

Редовните до момента животни в общината са 378. Чипът представлва ЕГН-то на всяко животно - съдържа информация за населеното място, както и индивидуален идентификационен номер.

От  началото на тази година всички домашни кучета и котки в страната се чипират.  По този начин държавата  следи популацията на животните и дали те получават навреме задължителните имунизации. Чипът е задължителен за всички държави членки на Евросъюза

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.