1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бил Гейтс ще култивира нов вид растения

Бил Гейтс ще култивира нов вид растения

Снимка:

Растения съдържат всички витамини и минерали, които са необходими за човека

Милиардерът Бил Гейтс, основател на Microsoft, явно не страда от липса на идеи. След провала на хидроинженерния си проект на стойност 5 млрд. долара, той се е заел с ново начинание - култивиране на революционен вид растения, съдържащи всички витамини и минерали, които са необходими за човека, съобщи вестник Sunday Times, цитиран от Investor.bg.

Като основа за бъдещите растения, които в световната наука вече са били кръстени "суперхрана", е избрано соргото - род тревисти растения от семейство Житни (Poaceae), които се използват в селското стопанство - някои за храна, а други за фураж. Няколко групи учени вече са се заели с помощта на генното инженерство да получат нов вид сорго, способно да замени останалите хранителни продукти.

Целта на учените е да бъде създаден уникален хранителен продукт, който съдържа в себе си всичко необходимо за съществуването на човека и за нормалното му развитие.

Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността да оцелява при най-тежки климатични условия. Другата му особеност е, че се нуждае от много малко вода в сравнение с други култури.

Фондът на Бил Гейтс вече е отпуснал 12 млн. долара за проекта. Остава само да видим дали и тази идея на компютърния предприемач ще претърпи поражение, или Гейтс ще намери алтернатива за развиване на бизнеса си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.