1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Биогоривата повишават емисиите от парникови гозове

Биогоривата повишават емисиите от парникови гозове

Производството на биогорива от зърнени култури, захар и маслодайни растения води до изсичане на гори

Биогоривата причиняват повече емисии от парникови газове от обикновени горива, показват резултатите от ново проучване, направени по поръчка френската агенция за енергетика и опазване на околната среда, цитирано от "Ройтерс"предаде dnevnik.bg.

Резултатите от роучването сочат, че  производството на биогорива от зърнени култури, захар и маслодайни растения води до изсичане на гори, което означава, че има по-малко дървета, които да поглъщат въглеродния диоксид. Това поставя по въпрос екологичните предимства на биогоривата пред обикновените горива. Независимо изследване, публикувано на сайта "Renewable Energy Magazine" потвърждават резултатите от френското изследване. Според сайта, ако делът на биосъставката в горивото надвишава 5,6% емисиите от промяната на предназначението на земята се покачват рязко и се губи това, което е спрягано за основно предимството на биогоривата, а именно тяхната устойчивост.

Авторите на френското проучването настояват още за изработването на нов метод за изчисляване на емисиите на горивата, произвеждани от земеделски култури. Според тях той ще трябва да вземе предвид и промените в използването на земята. Европейската комисия също обърна внимание на проблема в собствен доклад за биогоривата.

От друга страна Европейската комисия е под сериозно напрежение да промени целите си за замяна на 10% от потреблението на обикновени горива с горива от възобновяеми източници до 2020 година. Причината за евентуалната промяна са собствените вътрешни доклади на ЕК, които показват, че биогоривата всъщност имат доста негативен ефект върху околната среда и върху производството на храна, пише EUobserver.

Европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер вече обмисля дали да има промяна и да не се увеличава използването на биогорива, произвеждани от рапица и палмово масло, тъй като увеличеното производство на тези култури води до масово обезлесяване. Част от вътрешното проучване на Комисията беше публикувана в края на миналия месец. То предлага заместването на обикновените горива с биогорива да стане само на ниво от максимум 5.6%, тъй като по-високо равнище ще означава вреда за околната среда.

Официално Йотингер и подчинените му не дават оценка за по-високите нива (например от 10%, каквото е първоначално заложената цел), оправдавайки се с факта, че все още работата по изследванията не е приключила. Натискът от селскостопанския сектор, обаче, вече нараства, тъй като бизнесът с производство на биогорива струва милиарди.
До юни страните-членки на ЕС трябва да решат как точно ще постигнат целта от задоволяване на 10% от потреблението на горива посредством заместител единствено възобновяеми енергийни източници. И тъй като разработката на електрическите коли все още е в твърде ранен стадий, биогоривата са другата реална алтернатива. Във Великобритания официално чакат изводите от няколко проучвания преди правителството да реши какво да прави, а във Франция вече беше пуснато изследване на Агенцията по енергетика и околна среда, в което се посочва, че профилът на замърсяване на биогоривата е по-лош от този на горивата, добивани от полезни изкопаеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.