1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Биогориво от уиски

Биогориво от уиски

Освен за гориво за колите отпадъчните продукти ще са подходящи за изработването на самолетно гориво

Биогориво от уиски може да бъде пуснато в Шотландия до няколко години, съобщи в. "Гардиън", цитиран от Regal.bg. Учени от университета "Напиер" в Единбург откриха начин за производство на екогориво от два от страничните продукти при производството на питието. Според учените изобилието от отпадъчните продукти от тази индустрия са изключително подходящи за производството на биогоривото. То ще се продава заедно с конвенционалното гориво на бензиностанциите в страната и ще може да се използва, без да се променят двигателите на колите.

Освен за гориво за колите отпадъчните продукти при производството на уиски ще са подходящи за изработването на самолетно гориво. То може да служи като основа и за производството на химикали като ацетон, който е важен разтворител.

При новия метод, разработен от учените, се произвежда биогоривото бутанол, чиято мощност е с 30% по-голяма в сравнение с традиционните като етанол. Методът се основава на използван близо 100-годишен процес, при който се произвежда бутанол и ацетон от ферментацията на захар. Екипът е адаптирал този процес за производството на екогоривото от уиски и е подал заявление за патентоване на откритието, след което да започне производството му за търговски цели.

Според учените, работили по проекти използването на отпадъчни продукти, е далеч по-екологично от производството на култури за биогорива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.