1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Благороден елен затвори летището в Горна Оряховица

Благороден елен затвори летището в Горна Оряховица

Любопитната история са научили чак в Брюксел, защото по стандартите такава информация се ретранслира за всяко международно летище в системата на Евросъюза

Близо 200-килограмов благороден елен от седмица се подвизава в района на летището в Горна Оряховица. Заради неканения гост аеропортът е затворен. Преди дни животното било наплашено от глутница чакали край Стрелец. След това еленът прескочил близо триметровата ограда на летището и се заселил заедно с малка сърна.

Двойката похапвала ябълки и трева на летището, чиято територия е 2500 дка. Оградата е дълга 7 километра, а пистата е над 2400 метра. През тези дни еленът е виждан от персонала на летището и на местното представителство на „Ръководство въздушно движение" (РВД) няколко пъти, съобщи в. "Борба", цитиран от econ.bg.

Заради безопасността на полетите летището е затворено, а вчера началникът му Петър Петров е извикан по спешност в София. Той лично се е обадил на тел. 112 още миналата седмица, за да поиска помощ за проблема.

За наглед любопитната история обаче са научили чак в Брюксел, защото по стандартите такава информация се ретранслира за всяко международно летище в системата на Евросъюза.

От ранни зори вчера, над 50 души от почти всички държавни ведомства, водени от  пожарната, ветеринари, общината в Горна Оряховица, служители на РВД и летището, бяха направили разстановка с около 20 автомобила и хеликоптер, в готовност да открият елена и да го вкарат в оградено място с постройка. Еленът обаче така и не се появил. Ден по-рано, хора на Горското пък са се опитали да приспят животното с упойващи стрели при преследване само с един джип.

По закон еленът подлежи на отстрел след заплащане, като месото остава за държавата, а трофеят се заплаща. Този казус обаче се оказа нерешим и в тази посока, защото досега не е имало такъв. Според директора на Горското инж. Николай Николов е правена консултация с Агенцията по горите, но решение по казуса могат да вземат само летищното ръководство и областната управа. Горското е дало предписание районът да се разгради и животното да се подплаши, за да излезе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.