Идеята за вписване на брецела в списъка на културното наследство получава подкрепата и на баварския министър на селското стопанство
Брецелът да стане част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. За това настоява гилдията на пекарите в германската провинция Баден-Вюртенберг. Подкрепа те получават от германския министър на земеделието Джем Йоздемир, който е родом от малкото градче Бад Урах, на 50-тина километра южно от Щутгарт, столицата на провинцията.
При посещение в родния си град Йоздемир се срещна с местни хлебари и поясни, че ще се застъпи инициативата да се превърне в общогерманска и да включи Австрия, Швейцария и френския регион Елзас. Министърът вече е водил разговори с колегите си от тези държави и е получил тяхното съгласие. Джем Йоздемир е убеден, че правените в Швабия брецели са по-добри от баварските, макар че в съседната провинция твърдят, че именно там е измислен характерния с преплетената си форма солен геврек. 

Идеята за вписване на брецела в списъка на културното наследство получава подкрепата и на баварския министър на селското стопанство. На твърдението на Йоздемир Михаела Канибер отговаря, че в това съревнование никога няма да има победител, понеже е въпрос на вкус кой брецел е по-добър.
Разликата между баварския и швабския брецел е в размера на средната част, която в Бавария е по-дебела и по-мека, поясняват от Академията на германските пекари. Освен това в Швабия преди изпичането правят малък разрез в дебелата част, докато в Бавария тя се пропуква по естествен начин, докато хлебното изделие е в пещта. Разлика има и в съдържанието на мазнини – в Бавария то е под 3 % а в Баден-Вюртенберг е между 3 и 10 на сто, което води и до по-наситен аромат. Легендата разказва, че брецелът е измислен през 1477 година от придворния пекар на швабски граф, който наредил на майстора да сътвори хляб, през който три пъти да вижда слънцето.