1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Брецелът да стане културно наследство на ЮНЕСКО

Брецелът да стане културно наследство на ЮНЕСКО

Идеята за вписване на брецела в списъка на културното наследство получава подкрепата и на баварския министър на селското стопанство

Брецелът да стане част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. За това настоява гилдията на пекарите в германската провинция Баден-Вюртенберг. Подкрепа те получават от германския министър на земеделието Джем Йоздемир, който е родом от малкото градче Бад Урах, на 50-тина километра южно от Щутгарт, столицата на провинцията.
 
При посещение в родния си град Йоздемир се срещна с местни хлебари и поясни, че ще се застъпи инициативата да се превърне в общогерманска и да включи Австрия, Швейцария и френския регион Елзас. Министърът вече е водил разговори с колегите си от тези държави и е получил тяхното съгласие. Джем Йоздемир е убеден, че правените в Швабия брецели са по-добри от баварските, макар че в съседната провинция твърдят, че именно там е измислен характерния с преплетената си форма солен геврек. 
pretzel-bavaria
 
Идеята за вписване на брецела в списъка на културното наследство получава подкрепата и на баварския министър на селското стопанство. На твърдението на Йоздемир Михаела Канибер отговаря, че в това съревнование никога няма да има победител, понеже е въпрос на вкус кой брецел е по-добър.
 
Разликата между баварския и швабския брецел е в размера на средната част, която в Бавария е по-дебела и по-мека, поясняват от Академията на германските пекари. Освен това в Швабия преди изпичането правят малък разрез в дебелата част, докато в Бавария тя се пропуква по естествен начин, докато хлебното изделие е в пещта. Разлика има и в съдържанието на мазнини – в Бавария то е под 3 % а в Баден-Вюртенберг е между 3 и 10 на сто, което води и до по-наситен аромат. Легендата разказва, че брецелът е измислен през 1477 година от придворния пекар на швабски граф, който наредил на майстора да сътвори хляб, през който три пъти да вижда слънцето. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.