1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Британски учени: Повечето бозайници могат да развият акцент в зависимост от средата си

Британски учени: Повечето бозайници могат да развият акцент в зависимост от средата си

Откритието на екипа от лондонския университет "Кралица Мери" предизвика голямо вълнение в научната общност

Британски учени установиха, че козите могат да развият различен глас, когато заживеят в нова среда с други представители на вида, съобщи в. "Дейли телеграф". Откритието е забележително, защото досега специалистите мислеха, че гласовете им се определят единствено генетично. То предполага, че повечето бозайници могат да развият акцент в зависимост от средата си.

Досега се мислеше, че само избрана група бозайници, сред които са хората, слоновете и делфините, са способни да "говорят с акцент". Затова откритието на екипа от лондонския университет "Кралица Мери" предизвика голямо вълнение в научната общност.

"Наличието на вокална пластичност у бозайници като козите разкрива възможен ранен път в еволюцията на гласа - каза д-р Алън Макелигот от екипа. - Изследването показва също какви важни когнитивни способности имат някои от домашните животни, които досега са били неизвестни".

Учените са работили с четири групи кози, които са били братя и сестри. Животните са изследвани на една седмица, когато живеят само в семейството, и на пет седмици, когато вече са в по-големи групи с другите малки в стадото. Резултатите показват, че "акцентът" им се променя с времето и преместването в различни групи. Това оборва схващането, че характеристиките на гласовете им са изцяло генетични, пише БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.