1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бутилка жълто вино, датираща от 1774 г., ще бъде предложена на търг в Женева

Бутилка жълто вино, датираща от 1774 г., ще бъде предложена на търг в Женева

238 години история в бутилка - така от "Кристис" хвалят експоната, който са обявили за продан

Бутилка жълто вино (vin jaune), датираща от 1774 г., ще бъде предложена на търг на 15 май в Женева. Виното е от областта Юра, известна именно с този тип специални вина.

Според организаторите на търга -  аукционната къща "Кристис" (Christies.com), то може да бъде продадено на цена между 40 и 50 хил. швейцарски франка (32 - 40 хил. евро). По времето, когато виното е било направено, САЩ са все още английска колония, Наполеон Бонапарт е дете, а френската буржоазна революция дори още не е избухнала.

238 години история в бутилка - така от "Кристис" хвалят експоната, който са обявили за продан. Дълго отлежавалото вино е от избата на семейство Версел. Тя се намира в общината Арбоа, която пък е смятана за столица на вината от областта Юра.

Тук освен това е и родното място на Луи Пастьор, който е изучавал в избата на родителите си процесите на ферментация. Според мълвата, за да отпразнува приемането си в Академията, Пастьор отворил именно бутилка вино от реколта 1774.

Виното, което сега "Кристис" предлага за продан, е било съхранявано в семейната изба на Версел цели осем поколения. През 1994 г. бутилка от същата реколта е била отворена, а съдържанието й - предложено на 24 професионални дегустатори. Те определили виното като превъзходно и му дали изключително високата оценка от 9,4 от максимум точки, пише vesti.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.