1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Честваме 134 години от Освобождението на България от турско робство

Честваме 134 години от Освобождението на България от турско робство

Тържествени чествания ще има в цялата страна

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 134 години от Освобождението на страната ни от турско робство и 134 години от подписването в Сан Стефано /днешния Йешилкьой, предградие на Инстанбул/ на мирния договор между Русия и Турция, сложил край на Руско-турската освободителна война. Документът бил предварителен и подлежал на одобрението на останалите Велики сили.

Според записаното в него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Тържествени чествания по повод Националния празник на България ще има в цялата страна.

В София от 11.30 часа пред Паметника на опълченците, Столична община, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондация „Героите на България” организират тържествена церемония по повод Националния празник на България. В програмата ще участват актрисата Красимира Кузманова, певицата Джина Иванова, вокална формация „Юлангело” и Ансамбъл „Здравец”.
От 10.00 часа в Националния военноисторически музей представя уникати от Руско-турската война, принадлежали на император Александър II, главнокомандващия руската Дунавска армия Николай Николаевич и княз Александър I.
Националният исторически музей ще работи на 3 март от 9.00 до 17.30 часа, както всеки ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.