1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Чужденци ще учат български занаяти в Пернишко

Чужденци ще учат български занаяти в Пернишко

Проектът е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси по програма "Учене през целия живот"

Чужденци ще учат български занаяти в Пернишко под ръководството на местни майстори. Инициативата е на Регионалния исторически музей в Перник и ще се осъществи по проект "Работни ателиета", съобщи директорът на музея Емилия Велинова, цитирана от БНР.

Проектът е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси по програма "Учене през целия живот". Дванайсет чужденци от славянски държави ще изучават през юни майсторлъка на бусинската керамика, изработване на граовски носии и др. Част от избраните са със слухови увреждания. Обучението ще помогне за интеграцията на тези хора в обществото, коментира Емилия Велинова. Те ще посетят музея на бусинската керамика, както и работилницата в едноименното село, музея на киселото мляко в трънското село Студен извор.

Интересът е голям, имаме над 85 заявки от 14 страни, сред които е дори Египет. Можем да вземем обаче само 12 души от четири славянски държави, обясни Велинова. Програмата е насочена към хора, които не са професионалисти в тази област. Те трябва да бъдат в работоспособна възраст от 20 до 70 г. Работните ателиета ще бъдат отворени през юни в продължение на десет дни в курортното селище Рударци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.