1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дачиан Чиолош: Предложените реформи в ОСП може да имат положителен икономически ефект за околната среда

Дачиан Чиолош: Предложените реформи в ОСП може да имат положителен икономически ефект за околната среда

Снимка:

Природозащитни организации се опасяват, че Европейският парламент и националните правителства ще отслабят реформите в ОСП

Природозащитни организации, които се опасяват, че Европейският парламент и националните правителства ще отслабят реформите в Общата селскостопанска политика (ОСП), получиха подкрепа от еврокомисаря за селско стопанство и развитие на селските райони Дачиан Чиолош, предаде Eur Activ.

Според него предложените реформи в ОСП може да имат положителен икономически ефект сега, както и в дългосрочен аспект за околната среда.

"ОСП може да бъде един от ключовете за икономическо възстановяване, водещо до създаване на работни места и устойчив растеж в много европейски региони", каза той по време на конференция. По думите му някои държави членки са подновили интереса си към селското стопанство по време на кризата.

В предложението за ОСП за периода 2014 г.-2020 г. Еврокомисията настоява за разширяване на екологичните аспекти в селското стопанство. Европарламентът и съветът на министрите на земеделието обаче опитаха да отслабят някои "зелени" мерки в предложенията на Чиолош.

На среща в понеделник земеделските министри изразиха съмнения за плановете да се подсигурят 30% от директните плащания за фермери, които използват "зелени" технологии, като стимул да практикуват по-устойчиво земеделие. Освен това доклад, представен същия ден от комисията по земеделие в европарламента, повдигна опасенията, че предложенията на Брюксел са твърде сложни.

"Гласувайте зелено"

Въпреки че все още не са договорени окончателната форма и бюджетът за ОСП, нараства натискът да се премахнат някои от мерките, целящи опазване на околната среда. В отговор преди речта на Чиолош неправителствени организации като WWF, Slow Food и Pesticide Action Network, облечени като крави, протестираха, скандирайки "Гласувайте за зелена реформа на ОСП".

"Моментът е ключов за дискусии сега и ние не сме доволни от начина, по който те протичат... Съветът и Парламентът се опитват да размият всички добри елементи в реформата на ОСП, която Еврокомисията предложи", коментира представител на Европейското бюро по околна среда (EEB).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.