1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дебатът за реформата в Общата селскостопанска политика /2014-2020 г./ в Европа продължава

Дебатът за реформата в Общата селскостопанска политика /2014-2020 г./ в Европа продължава

За България и другите нови страни в ЕС особено важна е темата за преките плащания на фермерите

Дебатът за реформата в Общата селскостопанска политика /2014-2020 г./ в Европа продължава. За България и другите нови страни в ЕС обаче има доста подводни камъни. Сред тях особено важна е темата за преките плащания на фермерите. Освен че също са засегнати от кризата, тези страни трябва и да догонват по-старите държави в ЕС, за да бъдат конкурентноспособни. Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, фермерите от новите държави членки очакват силен политически сигнал, справедливост и опростени процедури за преките плащания от реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС, информира БНР.

„Несъмнено подкрепата на Германия за нас е много важна – убедена е тя. – Това е много силен сигнал, изпратен към нас, и означава ясно, че усилията, които полагаме повече от година и половина за тази наша кауза, а именно, изравняване на субсидиите за фермерите с тези в по-старите страни от ЕС, са в правилна посока. Това е подкрепа, която може само да ни окуражи да продължим да настояваме. Когато говорим обаче за директните плащания, трябва да сме наясно, че тръгнахме с много амбициозна цел за изравняване на 100 процента, а това няма как да се случи бързо. Най-малкото защото и другите страни имат своите реални аргументи, независимо дали за начина, по който се усвояват средства, за ускорени процедури, за административно опростяване и т.н.

На този етап най-важната и най-голяма стъпка напред, според мен, постигната с усилията и на Министерството на земеделието, и на евродепутатите в Комисията по земеделие, е че имаме конкретно ново предложение. А именно, страните, които получават под 90 процента от средната стойност на преките плащания за фермерите в ЕС, ще получат увеличение с 30 на сто. За България това е много силен знак. Тоест, преките плащания за българските земеделци от 1 януари 2014 г. ще нараснат с 30 на сто.”

Пред страната ни обаче предстоят още много битки и предизвикателства, смята Мария Неделчева. Причината е, че увеличението е пряко обвързано с бюджета, а без силен евробюджет няма да има и силна селскостопанска европолитика. Тя е категорична, че несправедливото разпределение на субсидиите между всички страни, трябва да бъде премахнато още в 2014 г. Иначе според нея има опасност ЕК да реши, че увеличението с 30 на сто за новите страни е достатъчно. За България е притеснително и предложението на ЕК, 2011 г. да бъде въведена като референтна година за кандидатстване за средства през 2014 г., смята евродепутатката. За разлика от старите страни, България по договор може да подпомага площ, която е доста по-голяма от текущо заявяваната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.