1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дефиле на младото вино 2014 се провежда в Старинен Пловдив

Дефиле на младото вино 2014 се провежда в Старинен Пловдив

Най-високата награда е „Златен рицарски Граал”

Тазгодишното издание на „Дефиле на младото вино”  се провежда от 24 – 30 ноември в Старинен Пловдив.

Винени дегустации, богата културна програма и традиционна нашенска кухня предлага цяла седмица Пловдив. Тази година Фестивал "Дефиле на младото вино" ще е част от програмата на Българо - Руските ротариански срещи 2014.

В неповторимата  атмосфера на възрожденските къщи любителите на божествената напитка могат да се насладят на достойнствата на българското младо вино, което още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.

Част от фестивала са „Дните на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени и танцови спектакли, концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. През цялата последна седмица на ноември художниците и фотографите имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, танцьорите показват древни ритуали и танци, посветени на виното, а музикантите се вдъхновяват от неговата сила.

Неизменна част от „Дните на младото вино” е образователната програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика. За любителите на гурме кухнята във водещи пловдивски ресторанти се организират „Вечери на младото вино”.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина се обявяват на специално организирано събитие „Вечер на майсторите на виното”. Най-високата награда е „Златен рицарски Граал”. Съществуват и „Награди на посетителите”, които се определят от резултатите в анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, „Сол комюникейшънс” ЕООД, ОП „Туризъм” – Пловдив, Фондация „Пловдив 2019”, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.