1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Демократични партии инициират Обществен съвет

Демократични партии инициират Обществен съвет

Гласът на гражданското общество трябва да бъде чут, заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева

“Ние подкрепяме гражданското участие, защото смятаме, че гласът на гражданите трябва да бъде чут. За тази цел предлагаме създаването на Обществен съвет към нашите демократични организации, които започнахме консолидация. Този съвет трябва да излъчи гражданска квота в листите за следващите парламентарни избори”, заяви на пресконференция в София председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева. По този начин гражданите ще могат ефективно да се включат във важния дебат за бъдещето, политиките и приоритетите на страната, подчерта тя.

За да има яснота, прозрачност и ефективност в работата на гражданските организации ще настояваме служебното правителство да създаде публичен регистър на неправителствените организации, които са част от консултативни органи към държавните институции и които работят със средства от европейския и националния бюджет, каза още лидерът  на Обединени земеделци. По думите й практиката показва, че много често НПО-та, които са част от работата на държавни институции, по един или друг начин не позволяват да бъде чут гласът на всички граждани ,които те представляват.   

Именно такъв публичен регистър ще даде яснота и прозрачност на приетите решения, смята Петя Ставрева.

“Очакваме в оставащите дни на настоящия парламент да се предприемат мерки за преразглеждане и приемане на промени в Закона на енергетиката, каза от своя страна председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов.

Той поиска също незабавно решение за проекта АЕЦ „Белене“, който с референдум от 27 януари 2013 година беше върнат за разглеждане от 41-то Народно събрание, поиска още лидерът на Съюза на демократичните сили.

За предстоящите парламентарни избори д-р Кабаиванов посочи, че депутатите трябва да върнат преференциите в кандидатските листи, като ги впишат в Изборния кодекс на Република България.

Лидерът на РДПБ Захари Петров се обърна към журналистите с призив да покажат всички лица на прехода, които злепоставиха демокрацията в страната ни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.