1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Диви пчели в Торонто строят кошерите си с пластмаса и найлон

Диви пчели в Торонто строят кошерите си с пластмаса и найлон

Пчелите листорези не образуват рояци като медоносните

Диви пчели в Торонто използват парчета найлон или буци полиуретанов уплътнител за кошерите си, съобщи Дискавъри.

Пчелите листорези не образуват рояци като медоносните. При тях отделни женски изграждат гнезда от растителен материал. Европейските пчели, които вече са широкоразпространени в Канада - листорезите алфалфа (Megachile rotundata), обикновено използват за кошерите си парчета листа и цветя.

Три от осемте кошера, прегледани за изследването, са съдържали парчета найлон или пластмаса. Средно 23 процента от използваният за тях строителен материал е изкуствен. Назъбените краища на найлона показват, че пчелите го режат различно от листата, пише БТА.

В два от седем кошера на канадската пчела Megachile campanuldae, която обикновено строи с лепкава смола и мъзга от дърветата, еколозите са открили полиуретанов уплътнител. Находката може да е случайна, но според учените от университетите на Йорк и на Гелф, новаторските методи вероятно са адаптиране към доминираната от хората екосистема. Пчелите сигурно използват изкуствените материали, защото те приличат по структура на обичайните за тях.

Пластмасата има плюсове и минуси за пчелите. Найлонът не се слепва добре като листата и направените с него кошери лесно се рушат. Те не харесват толкова на паразитите и са по-чисти. Полиуретанът обаче не пречи на паразитите. Изкуствените материали увеличават също опасността от плесен, защото пречат на изпаряването на влагата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.