1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дизайнерка от Хановер прави дрехи от мляко

Дизайнерка от Хановер прави дрехи от мляко

Снимка:

Материята QMilch е екологична и има много полезни за здравето свойства

Млада германска дизайнерка от Хановер прави революция в дизайна на дрехи с продукт, който може да бъде открит във всеки хладилник - мляко, пише "Ройтерс", цитирана от dnevnik.bg.

28-годишната Анке Домаске е разработила тъкан, наречена QMilch (Кюмилх), създадена от висока концентрация на млечния протеин казеин, което я превръща в първата изкуствена материя, направен изцяло без химикали.

Домаске казва, че на допир платът напомня коприна, както и че няма мирис и може да се пере като всички останали тъкани. Създадена изцяло от естествени материали, материята QMilch е екологична и има много полезни за здравето свойства. Дизайнерката допълва, че аминокиселините в протеина са антибактериални, противодействат на стареенето на кожата и могат да помагат за регулирането на кръвообръщението и температурата на тялото.

Модната марка на Домаске Mademoiselle Chi Chi ("Госпожица Чи Чи") е любима на известни личности като актрисата Миша Бартън и певицата и актриса Ашли Симпсън. Отскоро марката предлага и дрехи, в които са включени елементи и детайли, изработени от новата материя, като дизайнерката възнамерява в бъдеще да има и облекла, изработени изцяло от млечния плат.

Плат от мляко съществува от 1930 г., но досега винаги е бил произвеждан по неекологични начини, които използват множество химикали. За разлика от досегашните прототипи, QMilch се прави почти изцяло от казеин.

"Разработихме напълно естествена материя, съставена изцяло от висока концентрация от казеин с няколко други естествени съставки и всичко това само за две години", допълва Домаске.

Казеинът се извлича от сухо мляко на прах, след което се нагрява в машина, подобна на тази за мелене на месо заедно с други естествени съставки. Влакната се получават под формата на ленти, след което минават през предачна машина, която ги превръща в прежда.

Според Домаске за една рокля са необходими 6 литра мляко, чиято цена ще е между 150 и 200 евро. Имайки предвид цената, успокояващото е, че дрехите нямат срок на годност, тъй като по време на нагревателния процес молекулите се свързват по такъв начин, че протеинът не се разпада след това. Заради антибактериалните си качества млечните влакна могат да бъдат подходящи за употреба в медицината и козметиката. Някои автомобилни компании дори са търсили материята, за да я използват за тапицерия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.